2010. július 7., szerda

Kovácsoltvas termékek...

A kovácsoltvas egyre több otthon bútorait építi fel. A kovácsoltvas a kovács esterek műremeke, mely már évszázadok óta egy igen bevált típusa a műremekek és a bútorok valamint térelválasztók és kovácsoltvas kapuk körében. A kovácsoltvas úgy készül, hogy a vasat illetve fémet igen magas hőmérsékletre hevítik és ezáltal könnyebb lesz annak a formázása. Sokan csak a hagyományos fa és műanyagból készült bútorokat kedvelik, pedig egy kovácsoltvas bútor, szék vagy asztal

remek designt nyújthat a lakásunkban. A kovácsoltvas termékek természetesen nem olcsóak, de ez többnyire a belefektetett munka miatt van. Egy-egy kovácsoltvas bútor, vagy tárgy elkészítése mindig emberi kéz által készült lehető legegyedibb kivitelezésben.

A kovácsoltvas legnagyobb szépsége hogy egyedi és nincs szinte két egyforma kovácsoltvas termék a világon. Bizonyára már mindenki találkozott kovácsoltvas kapukkal, amik többnyire a villák és kastélyok, valamint a várak bejáratát teszik ki és ékesítik. Ezek a kovácsolás által készült hatalmas fémmonstrumok akár hónapok munkája is lehetnek és ezért is van a kovácsoltvasaknak olyan magas áruk. A kovácsoltvas tehát egy egyediséget és fényességét ad otthonunknak, mivel nem mindennapi egy ilyen eljárás által készült bútordarab.

Mellesleg a legtöbb kovácsoltvas termékkel az udvarokban találkozhatunk. Lehet itt például egy kovácsoltvas szék, pad, de akár egy szobor is, mely a kertünk szépségét növeli csak. A kovácsmesterek az évszázadok alatt egyre precízebb és pontosabb eljárásokkal és eszközökkel készítették még ma is készítik a kovácsoltvas termékeket. A legszebb csillárok is egyébként a kovácsoltvasnak köszönhetik a hírességüket. Ez tehát egy olyan eljárás, melyet az emberek és kovácsok már évszázadok óta végeznek.

A kovácsoltvas mindig időálló és ráadásul egyedi formatervezéssel is bír. Természetesen a mai lakásokban már sok helyen használnak kovácsoltvas térelválasztókat illetve kovácsoltvas boltíveket, melyek remek hatást nyújtanak a házban. Fontos, hogy ügyeljünk arra is, hogy ne vigyük túlzásba a kovácsoltvas termékeket és bútorokat a lakásban, mert nagy mennyiségben rideg hatást kelthetnek. Ezek mellet, ha egy kovácsoltvas kanapénk van az gyakran nem túl kényelmes egy-egy tévézéskor ezért mindig érdemes gondoskodni párnákról vagy huzatokról.

Természetesen a kovácsoltvas bútor célja elsősorban a megjelenés és egyediség, mint a kényelem, de ezzel szerintem mindenki tisztában van.
A kerti bútor manapság egyre népszerűbb a családi házak körében. A kerti bútor komfortosabbá és otthonosabbá varázsolja kertünket és olyan érzésünk támad, mint ha egyszerre lennénk a lakásban és a természeten is. A kerti bútor körében a teak bútorok a legnépszerűbbek mostanában. A kerti bútor a következő lehet az udvarunkban: Kerti pad és szék, összecsukható székek, pihenő székek, összecsukható székek, kerti fotel, kiegészítő kerti bútor vagy akár egy kerti nyugágy vagy fekvőhely.

A kerti bútor jól jön pihenésnél, egy kerti partinál és egy grillezésnél is. A kerti bútor fő célja gyakorlatilag a kényelem és a vendég fogadtatás kielégítése. A legtöbb kertben hintaszékeket láthatunk, amelyek a kerti bútor leggyakrabban keresett darabjai. A kerti bútort lehet nagyválasztékban találni üzletekben, de a Bricostore az egyik legjobb bevásárló üzlet szerintem a kerti bútor szempontjából. Itt a kerti bútoroktól egészen a kerti növényekig és térkövekig mindent megtalál az ember és ráadásul egész jó árakon. Érdemes kerti bútor után tavasszal nézni, mert ilyenkor vannak a legnagyobb akciók és leárazások. A kerti bútor készülhet fából, műanyagból és alumíniumból egyaránt, de a fa kerti bútor mutat a legszebben a kertben a legtöbbek szerint. Egy fából készült kerti bútor lehet tölgy, juhar, fenyő, dió, cédrus és még sokféle fafajtából. Igazából mindegyik nagyon szép, csak az áruk tér el kicsit.

Fontos, hogy ha egy kerti bútor után nézünk akkor hosszútávra tervezzük azokat, tehát nem árt, ha kibírnak néhány vihart vagy esőzést esetleg, ha nincs hova elrakni őket. Ilyenkor inkább a fémből, s alumíniumból készült kerti bútor az érdemes a vételre. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel jobban esik egy meleg nyári napon kint az udvaron ebédelni, vagy grillezni miközben le tudunk ülni egy asztalhoz és néhány pohár sört is meg tudunk inni a családdal vagy haverokkal. Nekünk igen jó kerti bútoraink vannak és igen hangulatossá teszik a kerti bulikat. Ha már a kerti bútor a téma, akkor a pihenni vágyóknak nem árt egy kényelmes hintaágyat vagy kerti ágyat beszerezni. A kerti bútor mellé nem árt sosem a kerti világításra is figyelni. Ki szeretne ugyan is a vak sötétbe ücsörögni éjszaka.

A kerti bútor tehát a kerti világítással teljesedik ki. Én szerintem a kerti fáklyák és a kerti lámpások a leghangulatosabbak és nem is vészes az áruk. Egy kerti bútor mindig odafigyelést igényel, tehát ha lehet akkor mindig vigyázzunk rájuk, hogy akár majd unokáink is bennük ücsöröghessenek, vagy pihenjenek és így tovább. Számos nagy lakásban és villában, ahol nagy az udvar és a kert, külön szakembereket és dekorációkészítőket és kertészeket fogadnak fel egy-egy kerti bútor kialakítására, és annak megfelelő elhelyezésére. Kerti bútort tehát lehet gyártatni is a saját elképzelésünkben és színvilágunkban, mert ez nem probléma. A kerti bútor ilyenkor tipikusan a ház színéhez és a kert jellegéhez fog simulni. Egy biztos a kerti bútor nem csak egy j dolog, de a kerti bútor nélkülözhetetlen része is egy-egy családi összejövetelnek a jó időben.

A kerítés elsősorban a saját és a magán területek elkerítésének az eszköze, amivel jelezzük, hogy honnan kezdődik a mi területünk és hasonlók. Egy kerítés szó hallatán sajnos a legtöbben először egy gyorsan kifeszíthető egyszerű drótkerítésre gondolnak, de kerítés van rengeteg fajta, amik ráadásul szebben is mutathatnak a ház körül, noha persze ezek a kerítések drágábbak lehetnek. Ha a kerítés nem drótkerítés akkor lehet fából, kőből, agyagból, de akár fémből is, mint a kovácsoltvas kerítés. Ezek közül a legkedveltebbek között a fa és a fém kerítések. Szebben a külföldi országokkal, mint pl. az amerikaiak, mi magyarok szeretjük gondosan elszeparálni magunkat a külvilágtól, de ez egyébként természetes a mai világban. Beszéljünk tehát a kerítés építésekről.

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja egy kerítés készítésének, ha a drótkerítést válasszuk, még ha az nem is annyira szép. Ez utóbbi kerítés szinte minden kereskedésben kapható, ráadásul egész olcsó áron. A drótkerítést egyszerűen csak ki kell húzni az oszlopok között, amik 3 vagy 4 méter távol legyenek egymástól általában. A kerítés oszlopai egyaránt lehetnek betonból, vasból és fából is, de az ilyen kerítésnél a fémoszlop az ajánlott. Ha esetleg mégis a fa oszlopok mellett döntünk akkor a kerítés ezen oszlopainak égessük meg az alját, hogy a fa ellenállóbb legyen a talaj nedvességével szemben, de ha a kerítés mellé fém vagy vas oszlopokat szeretnénk, akkor érdemes betonba ágyazni azokat a jobb stabilitás érdekében. Kerítés hálójának kifeszítése előtt mindig feszítsünk ki alul és felül is vezérdrótot, amely majd a megfelelő irányba tereli a kerítés vonalát.
Az, hogy a kerítés vonalát egyenesben tartó vezérdrót milyen magasan és alacsonyan fusson azt a drótkerítés magassága szabja majd meg nekünk. A telek sarkainál lévő oszlopokat érdemes még megerősíteni, mert itt a kerítés sokkal nagyobb húzó és feszítő erőt fog ezekre kifejteni, mint a többi oszlopra. A feszítő drótokat ezután feszítőcsavarokkal

feszítsük majd meg. A kerítés ekkor elnyeri az eredeti feszes alakját. A kerítés drótját ezek mellett mindig érdemes leengedni a föld alá 6-8 centimétert, hogy a kutya vagy más kutyák ne bújjanak át alatta. A kerítés mindig legyen jó minőségű az-az mondjuk fényvédő faktorral ellátott, hogy a kerítés ne rozsdásodjon a fény hatására és, hogy a nedvességtől se essen neki baja. A kerítés dróthuzala különböző szakítószilárdságú lehet.
A kerítés drótjának ezen tényezője kb. 350-590 N/nm között mozog. A kerítés hálója lehet bevonatos és bevonat nélküli. Ez utóbbi általában olcsóbb kerítés a drótkerítések családjában. A kerítés huzala lehet aluhorgany-PVC vagy plusz PVC és PE vagy horgany. Ezek mind a kerítés huzaljának a speciális bevonatai, amelyeknek köszönhetően már egyre több kerítés van festve is. Ennyit egyenlőre a kerítés és a drótkerítésekről. A kerítés mérete egyébként általában 1-1,5 méter magasan ajánlott, ennél magasabbat csak tüzépeken és kastélyoknál szoktak alkalmazni. A drótkerítés tehát a kerítés építés körében a legelterjedtebb és legkönnyebben kivitelezhető kerítés. Egyéb kerítés lehet fából. Ezek általában fenyő, tölgy, vagy juhar fából készülnek. A kerítés léceit megrendelésre házhoz szállítják. A kerítés ezen faléceit érdemes körülbelül a léc vastagságának 1-1,5-szeres távolságra rakni egymástól.
A fából készült kerítés mindig szebben néz ki ha le van lakkozva és ráadásul a hidegnek és a rovaroknak is jobban ellenáll ezáltal. A kerítések végleges és egyben legdrágább kivitelezése a vas és a kő kerítés. Egy ilyen kerítés építését vagy készítését már szakemberekre érdemes bízni a legtöbb esetben. Tehát kerítés ide kerítés oda a lényeg mindig a megfelelő és egyben igényes kivitelezés és elkészítés az adott telek körül. Végezetül pedig köszönöm, hogy elolvastad a kerítés bemutatásáról szóló kis cikkemet.

Kovácsoltvas gyertyatartó

Kovácsoltvas szék

Kovácsoltvas asztal

Kovácsoltvas ágy

És még számos bútordarab, mely mind elkészíthető ezzel a módszerrel.Ezek a kovácsoltvas bútorok elsősorban dísztárgyként funkcionálnak a bel térben.
Képzeljük csak el, hogy egy kovácsoltvas ülőgarnitúrán nem lenne túl kényelmes egy 2 órás filmet végignézni sok puha huzat és párna nélkül, de ennek mint említettem nem ez az első célja. A kovácsoltvas ezek mellett igen alkalmas a nagy terek átívelésére és a térelválasztásra is egyaránt. Végezetül legyünk óvatosak a kovácsoltvas termékek és bútorokkal kapcsolatban, mert a sok kovácsoltvas rideggé is teheti a bel teret, tehát fő mindig a mértékletesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése