2010. július 7., szerda

Kerítés...

A kerítés elsősorban a saját és a magán területek elkerítésének az eszköze, amivel jelezzük, hogy honnan kezdődik a mi területünk és hasonlók. Egy kerítés szó hallatán sajnos a legtöbben először egy gyorsan kifeszíthető egyszerű drótkerítésre gondolnak, de kerítés van rengeteg fajta, amik ráadásul szebben is mutathatnak a ház körül, noha persze ezek a kerítések drágábbak lehetnek. Ha a kerítés nem drótkerítés akkor lehet fából, kőből, agyagból, de akár fémből is, mint a kovácsoltvas kerítés. Ezek közül a legkedveltebbek között a fa és a fém kerítések. Szebben a külföldi országokkal, mint pl. az amerikaiak, mi magyarok szeretjük gondosan elszeparálni magunkat a külvilágtól, de ez egyébként természetes a mai világban. Beszéljünk tehát a kerítés építésekről.

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja egy kerítés készítésének, ha a drótkerítést válasszuk, még ha az nem is annyira szép. Ez utóbbi kerítés szinte minden kereskedésben kapható, ráadásul egész olcsó áron. A drótkerítést egyszerűen csak ki kell húzni az oszlopok között, amik 3 vagy 4 méter távol legyenek egymástól általában. A kerítés oszlopai egyaránt lehetnek betonból, vasból és fából is, de az ilyen kerítésnél a fémoszlop az ajánlott. Ha esetleg mégis a fa oszlopok mellett döntünk akkor a kerítés ezen oszlopainak égessük meg az alját, hogy a fa ellenállóbb legyen a talaj nedvességével szemben, de ha a kerítés mellé fém vagy vas oszlopokat szeretnénk, akkor érdemes betonba ágyazni azokat a jobb stabilitás érdekében. Kerítés hálójának kifeszítése előtt mindig feszítsünk ki alul és felül is vezérdrótot, amely majd a megfelelő irányba tereli a kerítés vonalát.
Az, hogy a kerítés vonalát egyenesben tartó vezérdrót milyen magasan és alacsonyan fusson azt a drótkerítés magassága szabja majd meg nekünk. A telek sarkainál lévő oszlopokat érdemes még megerősíteni, mert itt a kerítés sokkal nagyobb húzó és feszítő erőt fog ezekre kifejteni, mint a többi oszlopra. A feszítő drótokat ezután feszítőcsavarokkal


feszítsük majd meg. A kerítés ekkor elnyeri az eredeti feszes alakját. A kerítés drótját ezek mellett mindig érdemes leengedni a föld alá 6-8 centimétert, hogy a kutya vagy más kutyák ne bújjanak át alatta. A kerítés mindig legyen jó minőségű az-az mondjuk fényvédő faktorral ellátott, hogy a kerítés ne rozsdásodjon a fény hatására és, hogy a nedvességtől se essen neki baja. A kerítés dróthuzala különböző szakítószilárdságú lehet.
A kerítés drótjának ezen tényezője kb. 350-590 N/nm között mozog. A kerítés hálója lehet bevonatos és bevonat nélküli. Ez utóbbi általában olcsóbb kerítés a drótkerítések családjában. A kerítés huzala lehet aluhorgany-PVC vagy plusz PVC és PE vagy horgany. Ezek mind a kerítés huzaljának a speciális bevonatai, amelyeknek köszönhetően már egyre több kerítés van festve is. Ennyit egyenlőre a kerítés és a drótkerítésekről. A kerítés mérete egyébként általában 1-1,5 méter magasan ajánlott, ennél magasabbat csak tüzépeken és kastélyoknál szoktak alkalmazni. A drótkerítés tehát a kerítés építés körében a legelterjedtebb és legkönnyebben kivitelezhető kerítés. Egyéb kerítés lehet fából. Ezek általában fenyő, tölgy, vagy juhar fából készülnek. A kerítés léceit megrendelésre házhoz szállítják. A kerítés ezen faléceit érdemes körülbelül a léc vastagságának 1-1,5-szeres távolságra rakni egymástól.
A fából készült kerítés mindig szebben néz ki ha le van lakkozva és ráadásul a hidegnek és a rovaroknak is jobban ellenáll ezáltal. A kerítések végleges és egyben legdrágább kivitelezése a vas és a kő kerítés. Egy ilyen kerítés építését vagy készítését már szakemberekre érdemes bízni a legtöbb esetben. Tehát kerítés ide kerítés oda a lényeg mindig a megfelelő és egyben igényes kivitelezés és elkészítés az adott telek körül. Végezetül pedig köszönöm, hogy elolvastad a kerítés bemutatásáról szóló kis cikkemet.

Kovácsoltvas gyertyatartó

Kovácsoltvas szék

Kovácsoltvas asztal

Kovácsoltvas ágy

És még számos bútordarab, mely mind elkészíthető ezzel a módszerrel.Ezek a kovácsoltvas bútorok elsősorban dísztárgyként funkcionálnak a bel térben.
Képzeljük csak el, hogy egy kovácsoltvas ülőgarnitúrán nem lenne túl kényelmes egy 2 órás filmet végignézni sok puha huzat és párna nélkül, de ennek mint említettem nem ez az első célja. A kovácsoltvas ezek mellett igen alkalmas a nagy terek átívelésére és a térelválasztásra is egyaránt. Végezetül legyünk óvatosak a kovácsoltvas termékek és bútorokkal kapcsolatban, mert a sok kovácsoltvas rideggé is teheti a bel teret, tehát fő mindig a mértékletesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése